top of page

Denumirea proiectului: Restaurarea și reînnoirea productivității solului cu ajutorul serviciilor ecosistemice

Număr de identificare a proiectului:  1924226727

Numele beneficiarului: Gábor Szőllősi, independent

Denumirea licitației: Reunirea grupurilor operaționale inovatoare și investiția necesară pentru implementarea proiectului inovator
Numărul de cod al licitației: VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17

Valoarea sprijinului contractat: 163 977 815
Valoarea suportului: 70%

Data finalizarii proiectului: octombrie 2023

Rezumatul proiectului:

Datorită metodelor agricole convenționale, capacitatea de auto-susținere și auto-reînnoire a solului a fost răsturnată. Aceasta are atât fertilitatea solului, calitatea alimentelor, cât și efectele de protecție a mediului. Agricultura convențională se concentrează unilateral pe cultivarea solului și materialele de intrare sintetice și acordă puțină sau deloc atenție îmbunătățirii și creșterii proprietăților biologice ale solului. Intervențiile intensive și unilaterale au perturbat ciclul nutrițional al solurilor, au redus semnificativ diversitatea și cantitatea micro și macrofaunei, porozitatea și capacitatea de formare de agregate a solurilor au scăzut sau încetat semnificativ, prezența și daunele cauzate de microbii și insectele patogeni. crescută, iar acțiunea lor supresoare asupra solului redusă la minimum. Bilanțul hidric al solurilor a fost deranjat: fie nu există reținere, fie zonele sunt pline de apă. Buruienile domină solurile agricole în număr mare și varietate.
 

Proiectul și-a propus să rezolve aceste probleme cu metode bazate pe biologic, cu o tehnologie agricolă cu o abordare holistică, care se bazează în principiu pe servicii ecosistemice și poate fi implementată cu ușurință pentru orice fermă. Metoda se numește Soil Humus Management (THM), care utilizează materiale de intrare care pot fi utilizate numai în agricultura ecologică și metodele de prelucrare a solului regenerativă. Ca urmare a metodei, crește conținutul de humus al solului, care este măsura finală a îmbunătățirii și reînnoirii solului.
 

Pietrele de temelie ale dezvoltării proiectului sunt: originea naturală; eficienta energetica semnificativa; îmbunătățirea semnificativă a capacității de reținere a apei; creșterea eficienței muncii; dezvoltare remarcabilă a eficienței suprafeței de producție; dezvoltarea productivității solului; o reducere specifică semnificativă a utilizării materialelor de origine fosilă; reducerea costurilor specifice și absolute; amprenta ecologică în scădere rapidă.
 

Dezvoltarea proiectului a fost bidirecțională: pe de o parte, am dezvoltat

  1. tehnologiile de producție a materialelor de intrare, care au fost utilizate ca materiale de intrare în tehnologia APR, pe de altă parte,

  2. am dezvoltat tehnologia agricolă cu experimente de cultivare.

Tehnologiile de producere a materialelor de intrare sunt compostarea și producția de biochar. Elementele metodei THM sunt cultivarea minimă, utilizarea culturilor de acoperire, utilizarea fâșiilor de pășunat al albinelor, utilizarea compostului de humus-biochar-făină de rocă dudarit, utilizarea ceaiului de compost, excluderea completă a îngrășămintelor și pesticidelor sintetice, și gestionarea mecanică a buruienilor.
 

Zonele experimentale au fost realizate în 5 ferme din 5 orașe, în ferme organice și convenționale, cu un amestec de cultivare a ardeiului. Parcele experimentale au fost realizate într-o zonă de testare de 1000 nm și o zonă de control de 1000 nm. Zonele erau separate printr-o fâșie de pășunat al albinelor.
 

Am semănat două tipuri de soiuri: soiurile Szegedi 80 și Kármin, pentru a filtra efectul soiului. Pe parcursul proiectului, în cei 3 ani dintre 2020-22, am folosit replantarea semințelor de ardei roșu-ardei roșu. Am plantat un amestec de plante de acoperire de iarnă fără îngheț în asolamentul.
 

Lucrările la sol s-au făcut diferit în fiecare fermă, în funcție de fermă care a făcut ce investiții în echipamente. Era o așteptare comună ca fermierii să lucreze cu metode de mentă în cel mai mic număr posibil de călătorii.
În fiecare primăvară, înainte de însămânțare, se aplică pe solul testat 1.500 kg de amestec biochar-humus compost-dudarit și se încorporează superficial în sol. În perioada de întreținere, ceaiul de compost a fost pulverizat o dată pe lună (din aprilie până în octombrie) în cantitate de 100 l/hectar. Pe solurile de control s-au adăugat materialele uzuale de intrare folosite de fermieri.

 

Gestionarea buruienilor din solurile testate a fost efectuată prin prășit manual, cultivare între rânduri sau pieptănarea buruienilor. Metodele chimice sau de cultivare între rânduri au fost utilizate de obicei în zona de control.
 

Prin teste, am vrut să oferim o imagine complexă a proceselor. De asemenea, am efectuat teste de sol, sănătatea plantelor, cantitatea și calitatea culturilor atât pe partea de testare, cât și pe cea de control.
 

Rezultatele au confirmat așteptările: în solurile tratate cu tehnologia THM, conținutul de nutrienți a crescut, porozitatea s-a îmbunătățit, iar conținutul de umiditate a crescut. Testele de protecție a plantelor au confirmat că, deși pe plantele din zona tratată au apărut un număr mai mare de agenți patogeni tipic virali, aceștia au fost localizați și nu s-au răspândit la plante și stoc. Randamentul a fost mai mare în zonele de testare, dar conținutul de pigment, utilizat ca măsură de calitate, a fost mai scăzut în zonele de testare.
 

Introducerea tehnologiei de compostare și producția de biochar a fost implementată cu succes într-o fermă mică din Ungaria, care a reușit să producă compost și produse biochar de înaltă calitate cu licență NÉBIH sub marca Humusline.
 

Rezultatele obţinute în cultivarea ardeiului
 

În experimentul de cultivare, am examinat următoarele aspecte:

  • Starea sanitară a plantelor, necesitatea intervenției de protecție a plantelor

  • Randamentul culturilor

  • Calitatea produsului: măsurarea tuturor coloranților

 

Am obținut rezultate mai bune din toate punctele de vedere în zonele tratate decât în câmpurile de control.
 

Starea de sănătate a plantelor nu a justificat niciodată abaterea de la tehnologia experimentală în zonele tratate și necesitatea unei intervenții chimice sau biologice extraordinare, cum ar fi tratamentul lunar cu ceai de compost.
 

Randamentul în zonele de testare a fost în medie cu 30% mai mare decât în zonele de control.
 

În toate materialele colorate, tehnologia de testare, cu rezultate fluctuante, a subperformat rezultatele panourilor de control în unele locații și le-a depășit în altele.
 

Obiectivele de diseminare ale proiectului au fost realizate pe deplin: procesele și rezultatele au fost publicate în reviste profesionale, am ținut 2 zile de prezentare, am apărut la expoziții și târguri și am comunicat în mai multe limbi pe site-ul nostru.
 

Cu compostarea, oferim un exemplu de implementare cu succes a agriculturii circulare bazate pe biomasă.
 

Pe lângă conținutul profesional al cercetării, declarăm că am îndeplinit cerințele profesionale de comunicare asumate în proiect în toate privințele. Am organizat mai multe conferințe cu demonstrații pe teren, site-ul a fost dezvoltat, iar proiectul a participat la mai multe expoziții și târguri. 

Procesul de brevetare intern și internațional al rezultatelor a fost inițiat. Gábor Szőllősi a depus la SZTNH cererea de brevet maghiară intitulată „Compostare cu metodologia de compostare controlată a humusului aerob”, iar cererea internațională de brevet la Oficiul European de Brevete.

Vă mulțumim pentru sprijinul statului maghiar și al Uniunii Europene!

bottom of page